mandag 14. mars 2011

Musikkvideo

Jeg skal analyserer musikkvideoen "Because of you" av Kelly Clarkson

Innhold

Sangen "Because of you" handler om de negative virkningene noen foreldre kan ha på barna sine, og om sårbarheten noen foreldre skaper i sine barn. Foreldrene skriker og krangler åpenlyst mens datteren er til stede og hører på, uten å vite eller tenke over hvordan innvirkninger dette har på datteren som er ung og usikker. Moren til jenta i sangen går gjennom en vanskelig periode og skal skille seg, faren er opptatt og sint og ser ikke at datteren hans fortsatt trenger oppmerksomhet og kjærlighet. Da faren forlater dem blir moren deprimert og stenger seg inne. Hun overlater barnet sitt til seg selv og gir hun et ansvar som et barn ikke skal trenge å ha. Dette nevnes flere ganger i sangen ved at hun synger “ I was so young you should have known better than to lean on me”

Jeg tror denne sangen er skrevet for å minne oss på hvor sårbare barn er og på hvor viktig støtten fra foreldrene er. Noe mange har lett for å glemme.

Musikkvideo

Musikkvideoen begynner med at man ser hovedpersonen (jenta) som voksen, hun krangler med kjæresten sin. Idet han skal til å kaste ett familie bilde i veggen “fryser” hun tiden og går tilbake til da hun var ung. Hun vises fortsatt som voksen, men sammen med en ung jente som skal forestille henne som ung. Sammen går de tilbake og ser på hendelsene som skjedde under skilsmissen. Hun ser hvordan hele situasjonen ødela foreldrene hennes, noe som igjen hadde innvirkninger på hennes oppvekst. Det førte til at hun ikke fikk den barndommen et hvert barn har krav på, og på grunn av manglene omsorg og trygghet ble hun tvunget til å ta avgjørelser selv. Gjennom hele musikkvideoen ser man hvordan hun som liten blir skuffet og overlatt til seg selv. Mot slutten går vi tilbake til der hun “frøs” øyeblikket. Hun er redd for å gjøre det samme mot sitt barn som hun selv ble utsatt for, og ordner derfor opp i situasjonen. I det de klemmer hverandre, ser man datteren deres kommer inn i rommet.

Filmatiske virkemidler

Det er blitt brukt mange filmatiske virkemidler i denne filmen. Dette er stort sett for å understreke det triste budskapet og skape kaos eller ro, ettersom det trengs.

Man bruker mange forskjellige kameravinkler i denne musikkvideoen. Man filmer både fra et barns ståsted og fra en voksens. Altså nedenifra og ovenfra, avhengig av hvem som vises. Jeg vil si at filmen inneholder alle slags perspektiver. Dette for å understreke situasjoner.
Klippingen er variert. Noen ganger klipper de fort mellom scenene og andre ganger går det mer langsomt for å skape en følelse av ro. Når klippingen blir raskere blir også inntrykket mer kaotisk. Kombinert med en kaotisk/rolig kameraføring blir dette forsterket.
Kameraføringen endrer seg veldig gjennom filmen. Det byttes mellom å bruke kjøring, som er når kameraet står på skinner og kjører rundt og håndholdt kamera, som er når kameraet blir holdt. Dette skaper uro siden kameraet ikke står helt støtt. Dette ser vi spesielt godt når hun er inni "speilsalen". Det blir brukt mye zoom på den lille jenta, og mer "tilting" når hun er voksen. "Tilting" er når kameraet går opp og ned.
Man går gjennom alle bildeutsnittene. Det går fra ultratotal når vi ser huset utenfra, til ultranært når vi ser på jenta eller sangeren.

Personer og miljø

I videoen møter vi artisten, Kelly Clarkson, kjæresten hennes, en liten jente og moren og faren til den lille jenten. Hele musikkvideoen finner sted i et hus og alle karakterene har på seg hverdagslige klær. Klærne er nøytrale og tar derfor ikke fokus vekk fra handlingen i musikkvideoen. I videoen befinner vi oss i en familieorientert situasjon. Men som sagt er det ikke en lykkelig familie, noe som kommer tydeligere frem ved å bruke mørke og triste farger.

Helt i starten møter vi hovedpersonen og tilsynelatende kjæresten hennes som krangler. Deretter møter vi en liten jente. I starten er det litt usikkert hvem denne jenten er.Etter å ha sammenlignet teksten og musikkvideoen viste det deg seg at den lille jenten skal forestille Kelly Clarkson som liten jente. Klærne til de personene som Kelly Clarkson og den lille jenten ser på er veldig gammeldagse, noe som gjør at vi forstår at de ikke er fra samme tid som Kelly. Den lille jenten viser hovedpersonen flere situasjoner fra hennes barndom der vi blant annet ser at moren og faren har et veldig dårlig forhold som går ut over Kelly Clarkson. Vi ser at hun blir oversett og ikke blir tatt hensyn til. Vi ser at moren bruker ”slappe” klær, ikke bruker sminke og har upleid hår. Dette understreker at hun er sliten og verken klarer å passe på seg selv og barnet sitt. Vi ser også at hun sitter og gråter og tar piller, noe hun prøver å skjule for datteren sin. Det kan virke som faren er mer opptatt av jobben sin enn familien sin. Vi ser at faren snakker i telefonen og ikke har tid til å være med datteren sin. På slutten vender vi tilbake til ”nåtiden” der Kelly Clarkson og kjæresten krangler. Det ser ut som Kelly Clarkson har tatt lærdom av det hun har sett og hun og kjæresten slutter å krangle. Det dukker opp en liten jente helt på slutten som tilsynelatende er datteren til Kelly Clarkson og kjæresten. Det kan virke som den lille jenten (som var Kelly Clarkson som liten) har kommet for å minne Kelly Clarkson på hvordan det er å ha foreldre som krangler slik at hun ikke skal gjøre de samme feilene når hun har blitt mor.

Jeg tror at Kelly er redd for å gjøre den samme feilen som foreldrene ved å forelske seg. Dette fordi hun så hvor vondt moren hennes hadde det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar